Hozzávalók:
A húsgombóchoz kell 1 kg darált pulykahús, 1 csupor rizs félkeményre (al dente) főve, 1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva, de inkább reszelve, pár gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt piros paprika, só, őrölt bors, ízlés szerint friss, vagy szárított bazsalikom.
A mártáshoz: 1 doboz 500 g. paradicsomszósz, kevés só, őrölt bors, pár gerezd szétnyomott fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kevés liszt, vagy keményítő a sűrítéshez.
2 kg krumpli.
*
Elkészítés:
A paradicsomos húsgombóc, v iszonylag egyszerű étel, könnyű elkészíteni, de másokkal ellentétben, mi pulykahúsból készítettük.
(A többes szám, nem véletlen, mert általában, feleségemmel együtt főzünk.
) A pulykahús, kevésbé zsíros, mint a sertés, és ez az étel megkívánja, hogy ne ússzon zsír a tetején.
A szaftosságát, biztosítja paradicsommártás.
A gombócokat, külön főztem.
Bele lehetne főzni a paradicsomszószba is, de így szebb lesz a tálalásnál, és semmivel sem igényel több időt.
A gombócokat a hozzávalókból, összegyúrjuk.
A hozzávalók, megegyeznek a töltött káposzta, vagy a töltött paprika húsos töltelékével, de külön felsorolásra kerülnek.
Az összegyúrt húsgombócokat megfőzzük.
Mivel előfőzött rizst használunk, nem kell túl hosszú ideig vesződni vele.
A rizst, pedig a pulykahús, rövidebb ideig történő főzése miatt főztem elő.
Ha sertéshússal csináljuk a gombócokat, elő sem kell főzni a rizst.
A paradicsomszószt is elkészítjük, míg a gombócok főnek.
Papírdobozos paradicsompürét használunk, ez elég sűrű, és megfelelően híg is a mártáshoz.
Apróra vágott bazsalikom, oregánó leveleket, vagy szárított, morzsolt fűszert teszünk a forrásban lévő paradicsomlébe, valamint nagyon apróra vágott fokhagymát.
Ha túl lazának találjuk a szószt, kevés lisztet adunk egy kis edénybe, a szószból kivett kis mennyiséggel, csomómentesre keverve, behabarjuk.
ezzel a módszerrel, megfelelő sűrűségűre tudjuk főzni.
Ezalatt megfőttek a gombócok, és ahogy kivettük őket, ugyanabban a forró vízben, megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit is.
A vízhez, most adunk egy kevés sót is, mert a krumpli, sokat vesz fel.
Mikor a krumpli is megfőtt, akár tálalhatunk is.
Ha van a kertben, vagy az ablakpárkányon friss bazsalikomlevél, feltétlenül tegyünk a tányérra díszítésként!
Blogbejegyzést is írtam róla, amit itt láthatsz: http://gasztropajtikonyhaja.
blogspot.
hu/2013/04/pulykahus-gomboc-paradicsommartassal.
html