Hozzávalók:
1 kg pulyka hús
2 szál fehérrépa
1/4 zeller gumó
1/2 karalábé
1 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem zöldje
3 szál sárgarépa
Házi delikát
só
20 szem fekete bors egészben
1 kg pulykahús
2 db pulykanyak
1 ek kacsazsír
*
Elkészítés:
A levesbe való zöldségeket megtisztítom, hosszanti irányba négyfelé vágom a fehér és a sárgarépát, a burgonyát is megtisztítom, de egyben hagyom, akárcsak a többi zöldségféleséget a tisztításukat követően, ezek után félreteszem
A pulykahúst, nyakat megtisztítom és hidegvízbe teszem, úgy 15-20 percre, kiáztatom.
Egy akkora fazekat amennyi levest akarok készíteni előveszem és belerakom a húst, nyakat, felengedem hidegvízzel, majd alágyújtok, sózom és fedő alatt megvárom amíg felforr.
Beleteszem a kacsazsírt.
Amikor felforrt a leves, akkor azonnal tedd a lángot takarékra és egy kisebb szűrővel folyamatosan szedd le a leves habját.
Ha nem habozod le a levest, és ne hagyd belefőni a habját, mert akkor zavaros lesz a levesed, ha viszont ügyesen leszeded a habját, akkor egy gyönyörű szép aranylóan csillogó leves fog rád és a vendégeidre mosolyogni
Amikor befejezted a leves lehabozását, tegyél a levesbe fekete bors szemeket, sózd utána ha kell, és zöldségeld be, magyarán, tedd az összes zöldséget a levesbe bele, fedd le félig és hagyjad, hogy gyöngyözve tovább forrjon a takarék lángon kb.1-1 1/2 órán keresztül
Ha a zöldségek jó puhák az azt jelenti, hogy elkészült a leves készen vagy a főzéssel, akkor húzd félre a levest, és hagyjad pihenni kb, 1/2 órát,e z alatt szépen leülepszik a leves és megnyugszik, óvatosan merd át egy leveses tálba.
De eközben is használj leves szűrőt, hogy a bors szemek fent akadjanak rajta, hiszen kinek hiányozna, hogy leves kanalazás közben, egy bors szemre harapjon.
Miután a levest többségét át merted a tálba,a zöldségek jönnek,óvatosan szed ki ezeket is tálba, és rakd szépen egymásmellé őket.
Egy villa segítségével szedd ki a pulyka húst is egy tálba.
A maradék levest hagyd a fazékban,ne keverd össze a leveses tálban lévővel,majd csak akkor tedd meg ha már mindenki evett a folyékony aranyból
Tálaláskor mindenkinek a tányérjába ízlés szerinti levestésztát,ami lehet csiga,cérna,kis kocka,csipetke bármelyik ajánlom.
Jó étvágyat