Hozzávalók:
A tésztához:
15dkg finom liszt
15 dkg margarin
5 db tojás
csipet só
1,5 dl víz
A krémhez:
5 db tojás
10 dkg finom liszt
15 dkg cukor
5 dkg vaníliás cukor
6 dl tej
vanília rúd vagy aroma
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
*
Elkészítés:
Előkészítés: A margarint a vízzel és a sóval feltesszük forrni. Folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig kevergetjük míg elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és még forrón egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A masszát hagyjuk kihűlni.
Elkészítés: Ha már csak langyos a massza habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire nyomunk belőle diónyi adagokat 5-6 cm távolságra egymástól. Előmelegített sütőbe tesszük 200-220 fokon 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra visszavéve még 10-15 percig sütjük. A sütőt ne nyissuk ki sülés közben, mert a fánk összeesik. A sütőt lezárjuk, az ajtaját résnyire nyitjuk és hagyjuk a fánkokat száradni 15-20 percet. Amíg a fánk sül elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral,kikapart vanília rúddal vagy vanília aromával kikeverjük. Hozzáöntjük a tejet és lassan adagolva belekeverjük a lisztet. Gőz fölött sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tojáshabot. A Krémet langyosra hűtjük majd vékony csővel ellátott habzsákba kanalazzuk.. A csövet a „gombócokba”szúrjuk és megtöltjük a krémmel. A csokit a margarinnal gőz felett megolvasztjuk és bevonjuk vele a fánkocskákat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Az ötlet a http://desszert.eu/profiterol származik.


