Hozzávalók:
Pozsonyi kifli.
40dkg. liszt, 20dkg. margarin, 1. tojás+2db. 5dkg. cukor, 1dkg. élesztő,1dcl. tej, ¼. mk. só.
Töltelék: MÁK: 20dkg. őrölt mák, 10dkg. cukor, 3dkg. morzsa, 1cs. vaníliás cukor, 1citrom reszelt héja, 7dkg. mazsola, 2dcl. tej.
DIÓ: 20 dkg
*
Elkészítés:
EZ EGY IDŐIGÉNYES SÜTEMÉNY! CSAK AZ FOGJON HOZZÁ AKINEK VAN IDEJE ÉS TÜRELME ELKÉSZÍTENI
Először a tölteléket készítem el. A mákot és a felsorolt többi hozzá valót egy lábasba teszem. A 2dcl. tejjel elkeverem. Ugyan így teszem a dió töltelékkel is. Félre tesszük amíg a tésztát elkészítjük.
A tésztához az egy dkg. élesztőt egy dcl. tejben elkeverjük, nem kell keleszteni. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, 1db. tojást, és a tejjel elkevert élesztőt. Szépen ki dolgozzuk. KB. sodrófa vastagságú rúddá sodorjuk a tésztát és ketté vágjuk. A rudakból 5dkg. –os darabokat vágunk és golyókká sodorjuk és a golyókat ovális alakra kinyújtjuk. 12×9cm. és kb. 2mm vastagságúra. Ezekbe az ovális formákba egyenlő arányba elosztjuk a tölteléket, úgy hogy az egész kifli hosszában legyen töltelék. Feltekerjük és még a töltelékkel egyűt meg sodorjuk mint a nudlit és kiflit formázunk belőle. sütő papírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék két tojást szét választjuk és a sárgájával megkenjük a kifliket. Száradásig hideg helyre tesszük „nem hűtőbe”KB. 40perc.Ha megszárad megkenjük a tojásfehérjével és még hagyjuk száradni , már szoba hőmérsékleten. Ugyan így készítjük a diós patkót is csak azt nem kifli formára hajtjuk. A formájáról lehet tudni melyik a mákos kifli és melyik a diós patkó. Előmelegített sütőben 160 fokon, 20perc alatt márványosra sütjük ha jól dolgoztunk.
Előkészület: 40Perc. Pihentetés 2×40perc. Sütés : 20Perc, / tepsi.
Jó étvágyat kívánok.