Hozzávalók:
40 dkg simaliszt
1 csomag margarin
1 nagy ek zsír
1 dl tej
1 kocka éleszto
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
porcukor a szóráshoz
*
Elkészítés:
A hozzávalókat osszegyúrjuk (az élesztot nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a tésztába). A tésztát 15-20 percig pihentetjuk, majd jó vékonyra kisodorjuk. Ezután négyszogeket vágunk belole, megtoltjuk oket a toltelékkel, és kifliket formálunk. A kifliket tepsibe rakjuk, a tetejuket megkenjuk felvert tojással vagy jó édes, cukrozott kávéval, majd szép pirosra sutjuk oket. Tetejukre még melegen vaníliás porcukrot szórunk.
TIPP: A toltelék lehet mák, dió, túró, kemény lekvár. Készíthetunk tolteléket úgy is, hogy 10 dkg margarint 10 dkg kristálycukorral és 3 ek kakaóval elkeverunk. A masszát a tésztára kenjuk, és a tésztát felcsavarjuk, mint a kalácsot. Nyersen szeletelve tepsire rakjuk, így suthetunk belole kakaós csigát is.
Ha sós kifliket szeretnénk, akkor a kovetkezo tolteléket készítsuk el: 20 dkg, bármilyen, fott fustolt darált húst, 1 apróra vágott fott tojást, zsíron fonnyasztott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot osszekeverunk. A megtoltott kifliket felvert tojással megkenjuk, reszelt fustolt sajttal megszórjuk, és pirosra sutjuk.


