Hozzávalók:
1
kg
liszt2 evőkanál zsír5 dkg élesztőFél liter langyos tej1 evőkanál cukor1 evőkanál só360
g
sűrített paradicsom, kb 2
dl víz, kis olaj, oregano, só, bors, cukorSajt
*
Elkészítés:
A tésztát
először bedagasztjuk: kb 2,5-3
dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk 1 ke. Cukrot, és
belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet, zsírt, és a sót egy tálba tesszük és
összemorzsoljuk. Ha felfutott az élesztő a liszthez öntjük, és könnyed állagú
tésztát dagasztunk belőle. A maradék
tejjel lágyíthatjuk a tésztát. Lefedve meleg helyen kb 2-szeresére dagasztjuk.
Amíg a tészta
dagad, elkészítjük a szószt: A paradicsomot összekeverjük annyi vízzel, hogy
kellemes krémszerű legyen az állaga. Ezután kis lángon elkezdjük melegíteni.
Öntünk hozzá egy kis olajat. Attól függően, hogy mennyire savanykás a
paradicsom ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót. Ki mennyire szereti
fűszeresen, ízlés szerint adagoljuk a borsot és az oreganot. Mindezt folyamatos
kevergetés mellett, nehogy leragadjon. Kívánt állagot elérte akkor kész.
Ha megkelt a
tészta, kinyújtjuk attól függően, hogy mennyire szeretnénk vastagon a tésztát.
Ezután megkenjük a szósszal, feltekerjük, és felszeleteljük. Kizsírozott
tepsibe tesszük. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és reszelt sajtot
szórunk rá. Ízlés szerint a szószra feltekerés előtt rakhatunk kukoricát,
gombát … stb.