Hozzávalók:
1 dl tej
1 kk cukor
2 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
1 kk só
4 ek olaj
liszt a formázáshoz
napraforgó olaj a kenéshez
pizzaszószhoz:
1 nagy doboz paradicsompüré (140 g)
pici só, cukor
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 közepes fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva, de jobb reszelve
oregano, bazsalikom
kevés napraforgó olaj
A fűszerek Toldi Fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák), 2 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
A lisztet keverőtálba szitáljuk – így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk – azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és lezárjuk a kelesztőtálat a tetejével, és a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
Hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk – összeesik, de nem baj -. és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, az elkészített pizzaszósszal ( a hagymát olajon megdinszteltem, és a többi kelléket hozzáadva, összerottyantottam), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, kolbásszal, virslivel, szalámival stb., megszórjuk reszelt sajttal. A sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük
Ez a mennyiség 1 nagy (gáz)tepsihez, vagy 2 db 24 cm átmérőjű pizzához elegendő.