Hozzávalók:
Szósz:
Paradicsomos
1: 1 közepes
db karikára vágott paradicsom; 2 doboz konzerv paradicsom (a 140g-osból); fűszerek
ízlés szerint: oregano, bors, só, bazsalikom; Kis ketchupParadicsomos
2: 360 g
só, bors, cukor
Fehér
(tejfölös): 0.5 kupa
(legjobb frissen); só; bors
Mornay
mártás: 5 dkg
őrölt fehér bors; őrölt szerecsendió; 4 dkg sajt; 1 dl tejszín;
Tészta
Krumplis
tészta: 3 közepes
doboz kefir; 3 evőkanál olaj, vagy egy kis vaj; 1 dl tej; fél kocka élesztő; Kis
cukor; fél kg liszt; 1 teáskanál sóOlasz
tészta: 50 dkg
2 teáskanál só; 1 ek cukor; esetleg oregano; fél élesztő; 2,5 dl tej;
*
Elkészítés:
Szósz:
·
Paradicsomos
1A hagymát megpirítjuk
olajon, rárakjuk a paradicsomot és felöntjük egy kis melegvízzel (csak, hogy
ellepje). Szétfőzzük a paradicsomot amennyire csak lehet, ha szükséges még
önthetünk hozzá egy kis vizet. Ezután beletesszük a konzervet, a fűszereket.
Kis ketchuppal hígítható. A bolti szósztól finomabb, olcsóbb, és nem tartalmaz
adalékanyagokat, csak ha teszünk bele.
·
Paradicsomos
2A paradicsomot összekeverjük annyi
vízzel, hogy kellemes krémszerű legyen az állaga. Ezután kis lángon elkezdjük
melegíteni. Öntünk hozzá egy kis olajat. Attól függően, hogy mennyire savanykás
a paradicsom ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót. Ki mennyire szereti
fűszeresen, ízlés szerint adagoljuk a borsot és az oreganot. Mindezt folyamatos
kevergetés mellett, nehogy leragadjon. Kívánt állagot elérte akkor kész.
·
Fehér
(tejfölös) Levesszük a tejföl tetejéről a fóliát. A friss oreganót, bazsalikomot
apróra vágjuk. Ha nincs friss, akkor a szárított is megteszi.
A.
variáció: beleöntjük a tejfölbe a fűszereket, sót, és összekeverjük.
B. variáció: befedjük tejföllel a pizzát, majd enyhén sózzuk (elhagyható),
borsozzuk, megszórjuk a zöldfűszerekkel.
·
Mornay
mártásFelforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a
lisztet és állandóan kavargatva világosra pirítjuk.
Levesszük
a tűzről, vékony sugárban, lassan hozzáadagoljuk a tejet, állandóan
kavargatjuk, hogy ne legyen csomós. Simára kikeverjük a tejjel, majd
visszatesszük a tűzhelyre és addig főzzük (folyamatosan keverve), amíg be nem
sűrűsödik. Levesszük a tűzről, megvárjuk, míg kihűl. Közben finomra reszeljük a
sajtot és kemény habbá verjük a tejszínt. A tojássárgákat egyesével elkeverjük
a mártással, hozzátesszük a sót, a frissen őrölt fehérborsot és a
szerecsendiót. Beleforgatjuk a sajtot és a tejszínhabot, krémesre kikeverjük.
Tészta
Krumplis
tészta:A krumplit megfőzzük, és
összetörjük. A tejet meglangyosítjuk, és beletesszük az élesztőt és a kis
cukrot, jól felfuttatjuk. A hozzávalókat
összegyúrjuk és megkelesztjük. Miután megkelt egy nyújtótáblán 2 vágjuk (egy
közepes tepsibe elég a fele). A nyújtótáblát jó alaposan belisztezzük, mert a
krumplis tészta jobban ragad a többinél. A vajjal/olajjal kikenjük a tepsit, beletesszük
a tésztát. Villával megszurkáljuk, picikét elősütjük /180 °-on/ (tényleg
kicsit, mert hamar megsül, csak annyira, hogy ne legyen nyers). Utána tesszük rá a feltéteket, és ezután
készre sütjük. Amikor a sajt megpirul, akkor kész!
Olasz
tészta:A liszteket egy tálba
tesszük, meglocsoljuk olajjal. Összemorzsoljuk őket. Beleöntjük a felfuttatott
élesztőt. A sót és a cukrot egy
viszonylag sósabb tésztához mértük, de változtatható. Összegyúrjuk, ha nem elég
lágy akkor tejjel hígíthatjuk. Végeredményben egy száraz, kemény hatást keltő
tésztát kell kapnunk. Kb 1 órát kelesztjük. 4 felé vágjuk, vékonyra nyútjuk,
rátesszük a feltétet és kisütjük. Elektromos sütőben kb 170°C, és alsó-felső sütés.