Hozzávalók:
1-1,5kg őzgerinc,
két gerezd fokhagyma,
10 szem borókabogyó;
ugyanennyi zöldbors,
só,
1 db szerecsendió virág,
1 szem szegfűszeg(jó finomra őrölve),
egy evőkanál méz,
egy kevés tárkony és bazsalikom,
egy liter fehérbor,
két dl gyümölcspálinka,
egy evőkanál áfonya- vagy szederlekvár.
*
Elkészítés:
A gerincről lefejtjük a húst és vékony csíkokra vágjuk.
Ráöntjük a bor felét és egy estére pihentetjük.
Ezután egy kisebb bográcsba feltesszük főni a húst, ráöntjük a bort, amiben ázott, hozzáadjuk a tört borókabogyót, borsot, a szegfűszeget, egy kevés sót és így főzzük, amíg levetnem enged a hús.
Ekkor kerüljön bele a zúzott fokhagyma, a méz és a zöldfűszerek, a szerecsendió virág és a pálinkának a fele.
Közepes lángon főzzük addig, amíg a hús már majdnem teljesen puha, majd keverjük hozzá a mézet, a maradék pálinkát, a lekvárt és ízlés szerint sózzuk.
Ha menet közben elpárolog a leve, akkor először a maradék bort adjuk hozz, majd óvatosan adagolva vízzel öntsük fel a ragut.
Ha elkészült, akkor hagyjuk egy órát állni, hogy az ízek összeérjenek, majd újramelegítve, kínáló tálba szedve kínáljuk.
Tarhonya, párolt zöldség és valamilyen aromás pálinka dukál hozzá.