Pirog másképpen

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zsókuc

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

45

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg. liszt
2 kávéskanál só
5 dkg. élesztő
2,5 dl. langyos víz
kávéskanál cukor az élesztő megfuttatásához
8 dkg. vaj vagy margarin
teáskanálni currypor (ez el is maradhat, de én szeretem, mert ízesít, s még szép sárga színt is kap a tészta)
Töltelékhez:
2 közepes fej hagyma
2 evőkanálnyi olaj
fél fej káposzta szálasra vágva
fél kg. darált hús
1 evőkanál mustár
2-3 evőkanál tejföl
só, bors
majoranna
A kenéshez:
1 tojás
szezámmag

*

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el, mert a felhasználáshoz ki kell hűlnie, hogy ne repedjenek szét a kis táskák.
Ehhez az olajon megfonnyasztjuk a félbevágott és vékonyra felszeletelt hagymát, majd hozzáteszem a káposztát, megsózom és félpuhára párolom.
Ekkor hozzáadom a darált húst, fűszerezem borssal, majorannával és készre főzöm.
Ekkor adjuk hozzá a mustárt, a tejföllel pedig krémes állagúvá varázsoljuk.
Kihűtöm.
A tésztát nagyon egyszerű elkészíteni.
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, s elkeverem, hogy az élesztő ne érintkezzen a sóval közvetlenül, hozzáadom a curryport is.
A liszt közepébe mélyedést csinálok, s beleöntöm a langyos vizet, a cukrot és belemorzsolom az élesztőt.
Miután az élesztő felfutott, elkezdem összedolgozni a tésztát, közben hozzáadom a margarint is, azzal is jól kidolgozom.
Letakarom, hagyom 15 pihenni.
Ezt követően enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, s 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk.
Közepébe halmozzuk a tölteléket.
A szélét felvert tojással megkenjük, félbehajtjuk, villával lenyomkodjuk, vagy ha van ilyen formánk, azzal csak egyszerűen összenyomjuk.
A tésztát kívülről is megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal.
175 fokon előmelegített sütőben kb.
15-20 perc alatt megsütjük.
Ezt a pirogot nem olajban sütjük, mint az oroszok, hanem sütőben.
Sokkal egészségesebb lesz, de legalább olyan finom is.

Pirog másképpen