Hozzávalók:
60 dkg marhahús (lábszár, nyak)
60 dkg sertéscsülök, csont nélkül
60 dkg sertéshús (köröm, farok vegyesen)
60 dkg sertéslapocka
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg zsír
2 kg burgonya
3 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db paprika
2 db paradicsom
1 db hegyes (erős) paprika
2 ek pirospaprika
2 dl száraz vörös bor
só
*
Elkészítés:
Zsíron megpirítom a felaprított kolozsvári szalonnát, majd hozzáadom apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és megdinsztelem rajta.
Megszórom pirospaprikával, majd hozzáadom a feldarabolt marhahúst, és kevés vizet öntök alá.
Ízlés szerint sózom.
Beleteszem a felaprított paprikákat és paradicsomot, fél óra után hozzáadom a megtisztított és feldarabolt sertéskörmöt és farkat.
Újabb fél óra múlva beleteszem a felkockázott csülköt és lapockát és puhára főzöm az egészet.
Amikor minden hús benne van, megkóstolom, ha szükséges sózom.
Az elfőtt levet mindig kevés vízzel pótolom.
Amikor puha a hús, beleöntöm a bort, megforralom vele és tetszőlegesre vágott főtt krumplival tálalom.
Idényhez illő salátát, vagy savanyúságot kínálok mellé.
A krumplit bele is lehet főzni, akkor kell beletenni amikor a hús megpuhult.
Ilyenkor hosszabb lére engedem a pörköltet, a bort is ekkor öntöm bele, a krumpli mennyiségének megfelelően sózom, és már nem keverem, csak forgatom a bográcsot, hogy a krumpli ne törjön.
A krumplival készre főzöm.
http://karcsifozdeje.
blogspot.
hu/2015/05/pinceporkolt-bogracsban.
html