Hozzávalók:
1 kg. marhahús, 1 kg. sertéshús, 1 kg. sertés belsőség.
1 kg. vöröshagyma,
10 gerezd fokhagyma,
1/2 kg. zöldpaprika, + 1 kis db. csípős,
1/2 kg. paradicsom,
só, őrölt bors, őrölt pirospaprika,
1 kiskanál köménymag,
2 dl. száraz vörösbor,
1 kanál zsír.
Összefőzhető krumplival, vagy tarhonyával is, de lehet külön köretet is készíteni hozzá.
*
Elkészítés:
A bográcsban felhevítjük a zsírt, és hozzáadjuk a felcsíkozott hagymát, és kicsit később, a szétnyomott fokhagymát is.
A köménymagot kicsit kipattogtatjuk a felhevült zsíron, majd a feldarabolt marhahúst, és a sertés belsőséget is hozzáadjuk.
Rövid pirítás után felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Jól megsózzuk, és a bográcsba tesszük a nagyon apróra vágott, vagy egészben hagyott paradicsomokat.
( ez utóbbi esetben a paradicsomokat kicsumázzuk, a bőrt a végén kereszt alakban bevágjuk, majd mikor a bőr a forró lében kezd felpenderedni rajta, kiemeljük, és rövid hűtés után lehúzzuk róla.
Ezután visszatesszük a hámozott paradicsomot ) A paradicsom héja nem emészthető, így ha apróra vágjuk, a pici héjdarabok nem rontják el az étel élvezeti értékét, ha pedig az előbb leírt módon meghámozzuk a paradicsomokat, szintén nem találkozunk héjdarabokkal a pörköltben.
Rövid főzés után a bográcsba tesszük a sertéshúst is.
A sertés színhús hamarabb fő meg, mint a marha, a belsőség pedig nem fő szét, ezért tanácsos külön – külön a bográcsba tenni őket !
Ha csípős paprikát is teszünk bele, azt is adjuk hozzá.
Én a zöldpaprikát csak később szoktam a bográcsba tenni, mert családom úgy szereti, ha nem fő szét a paprika, hanem enyhén roppanós marad, mint a lecsóban.
Ha külön főzünk ki hozzá köretként tarhonyát, vagy krumplit, most kezdjünk hozzá !
A pörkölt ízét ellenőrizzük, és ha szükséges utána ízesítjük.
Az őrölt pirospaprikát csak akkor adom hozzá, amikor már a hús megfőtt.
A paprikát elkeverem a vörösborban, és hozzáöntöm a pörkölthöz.
Frissen borsot őrlök rá, és felforralom.
Ha nem külön főztem ki hozzá krumplit, akkor a kockázott burgonya bele is főzhető a kész pörköltbe, így lehet, hogy kevés vízzel pótolni kell a felvett lét.