Hozzávalók:
500 g. marha lábszár,
1 nagy fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
6 db. paradicsom,
500 g. sűrített paradicsomszósz,
1 kávéskanál kurkuma,
1/2 kávéskanál őrölt fahéj,
100 g. sárgaborsó,
1/2 citrom,
2 nagyobb padlizsán,
só, frissen őrölt bors,
olívaolaj.
a rizshez:
200 g. jázmin rizs,
1 kávéskanál kurkuma,
50 g. vaj.
*
Elkészítés:
Kevés olíva olajon az apróra vágott hagymát, és a szétnyomott fokhagymát megdinszteljük. A marhahúst is hozzátéve addig pirítjuk, míg vékony pörk réteg nem keletkezik a húson. Az apróra vágott paradicsomok is hozzákerülnek, valamint fel kell önteni a papírdobozos paradicsomszósszal. Hozzáadjuk a por alakú fűszereket, a kurkumát, és a fahéjat, valamint tegyük a fazékba a sárgaborsót is. Fedő alatt főzzük 2 órán keresztül, időnként megkavarva. Szükség esetén enyhén hígítsunk rajta kevés vízzel, de ne vigyük túlzásba.
Közben kockázzuk fel a padlizsánt, majd sütőpapíron tegyük előmelegített sütőbe 200 fokon, 20 percre. Mielőtt sütőbe tennénk, sózzuk meg, és csorgassuk meg olíva olajjal. Meg is lehet forgatni kicsit a sütőbe helyezés előtt.
Ha megfőtt a ragu, keverjük el a közben megsült padlizsán kockákkal, és fél citrom levével.
Mivel rengeteg szabadidőnk van még a főzés közben, ne felejtkezzünk el a kurkumás jázmin rizs elkészítéséről sem. Amikor a rizst megfőztük elkeverjük az őrölt kurkumával, ami különleges ízt, és szép sárga színt is kölcsönöz neki. Mindenképpen ajánlatos kevés vajat is a még meleg rizshez keverni.