Hozzávalók:
tepsi méret: 20*30
Tésztához:
4 tojás sárgája
15 dkg vaj/margarin
5 dkg élesztő
1/2 – 1 dl tej
30 dkg liszt (fele-fele arányban sima és rétes)
1 vaníliás cukor
Töltelékhez:
75 dkg tehéntúró (lehet 50 dkg is)
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
10 dkg mazsola (kevesebb is, de kihagyható)
1 citrom reszel héja (vagy szárított)
4 tojásfehérje
1 – 2 evőkanál liszt (a túró állagától függően)
*
Elkészítés:
Először a tölteléket állítjuk össze. A túrót áttörjük, a porcukorral, vaníliás cukorral simára keverjük. (Nem kell habosnak lennie.) Ízesítjük a mazsolával, reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjét – fakanállal alulról felfelé keverve -, és a lisztet. Hagyjuk állni, míg a tésztát összeállítjuk.
Az élesztőt, kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tojás sárgákat a vajjal/margarinnal habosra keverjük. Beletesszük a lisztet, vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt és a lisztet, valamint annyi tejet, hogy alapos kidolgozás után, rugalmas, kicsit lágy rétestésztánk legyen. Két részre osztjuk, 2/3 és 1/3 arányban. (Figyelem: mivel lágy a tészta, nyújtásnál lisztezni kell.)
A nagyobbik tésztát méretre nyújtjuk, és sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük.
Rátesszük a túrókrém tölteléket, egyenletesen elsimítva.
Befedjük a másik (vékonyabb) kinyújtott tésztával.
Letakarjuk, és 1 órát pihentetjük.
Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 10 perc után a hőfokot 170-180 fokra mérsékelve, sütjük készre. Kb. 30-40 perc, sütőtől függően.
Még melegen megszórjuk porcukorral a tetejét.
Ha kihűlt, négyzet, téglalap, rombusz alakúra szeletelve, tálra tesszük.
Megjegyzés: Torta formában is süthető.
Fele mennyiségű (kis) adagban is el lehet készíteni, akkor a tepsi mérete: 17*24 cm.
(Gyűjtött recept)