Párolt káposzta Vilmoskörtével

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

2 fej káposzta
4 db hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db vilmoskörte
1 dl fehérbor
2 ek só
1 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál őrölt bors
1 ek édesítőszer
1 szál kakukkfű
1 szál borsikafű
1 kávéskanál mustár

*

Elkészítés:

A párolt káposztát, sosem csinálom egyformán.
Legutóbb vilmoskörtével, fehérborral készítettem, de az eltelt évek alatt, sárgarépával, napon szárított paradicsommal, almával, mazsolával, fehér – és rozé borral, pezsgővel, tokaji aszúval, szamorodnival és ezen anyagok számtalan kombinációjával készítettem már párolt káposztát.
Két fej káposztát felszeleteltem ( lehet gyalulni is, de én jobban kedvelem a kicsivel szélesebb csíkokat ), megsóztam.
Négy fej hagymát vékonyra szeltem, 5 gerezd fokhagymát szétnyomtam, felaprítottam.
Nagyon kevés olajon megpároltam a hagymát és fokhagymát, majd köményt is adtam hozzá.
Rövid idő után, belekerült a fazékba a besózott káposzta is (ha nem fér be egyszerre, nem kell kétségbe esni, mert a káposzta hamar összeesik és újabb adagot tehetünk a fazékba ).
Beleöntöttem a fehérbort és megborsoztam.
Lefedtem a fazekat.
Mint bizonyára észrevettétek, nem az elején karamellizáltam a cukrot, mint azt a többség csinálja.
Ennek az oka, hogy az ételek többségét szorbittal csinálom.
Ebbe is tettem az édesítőből, de csak a végén adtam hozzá keveset.
A cukros ízt pótolta, a 2 db vilmoskörte, amit közben felszeltem.
Nyugodtan csináljátok cukorral, én csak betegségem miatt nem használom !
A káposztát gyenge lángon pároltam, időnként megkeverve és pótolva a párolás során összeesett anyagot.
Kevés kakukkfű és csombor ( borsikafű ) is került a fazékba.
Minden káposztás étel barátja a csombor, mert a káposzta puffasztó hatását ellensúlyozza, különleges íze mellett.
Vigyázzunk a mennyiségével, mert nagyon erőteljes íze van!
Adtam még hozzá egy kanál mustárt és egy kanál almaecetet is.
Addig pároltam, míg káposztám zsemleszínűre változott.
Mivel a szeletelt káposztát előre besóztam, nem volt szükséges utána ízesíteni, de mindenkit biztatok a kóstolásra és szükség szerinti újraízesítésre.
Disznótoros ételek mellé, de libacomb mellé is nélkülözhetetlen.

Párolt káposzta Vilmoskörtével