Hozzávalók:
A húsgombóc hozzávalói:
50 dkg darálthús
1 kisebb fej vöröshagyma apró kockákra vágva
1 db tojás
15 dkg rizs (felhasználás előtt szűrőbe tesszük,
s átmossuk)
kb. 1 mokkáskanál só
A paradicsomszósz hozzávalói:
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál liszt
1 púpos mokkáskanál pirospaprika
1 doboz (5 dl) sűrített paradicsom
1 púpos evőkanál kristálycukor
kb. 1 liter víz
*
Elkészítés:
A darálthúst összekeverjük egy tálban a sóval, tojással, a vöröshagymával és a rizzsel.
Utána gombócokat formálunk belőle.
Az étolaj és a liszt keverékéből világos rántást készítünk.
Félrehúzzuk, beleszórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, ráöntjük a sűrített paradicsomot, majd a vizet.
Újra átkeverjük, s beleszórjuk a sót és a kristálycukrot.
Felforraljuk, majd belerakjuk a húsgombócokat.
Ha újra elkezd forrni, akkor lerakjuk takarék lángra, s fedő alatt főzzük kb.
45-50 percig.
Közben párszor óvatosan megkeverjük, hogy le ne égjen.
Majd megkóstoljuk, s ha nem tűnik elég édesnek, még szórhatunk bele cukrot.
Amíg fő a húsgombóc, krumplit szoktam főzni hozzá sós vízben.