Panettone – olasz karácsonyi kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

50

Sütési / főzési idő (perc)

35

Nehézség

Haladó

Panettone – olasz karácsonyi kalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

3 dkg friss élesztő
kb 3 dl tej
10 dkg eritrit/cukor
50 dkg GM kelt tészta liszt
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
4 tojássárgája
15 dkg vaj
15 dkg mazsola
5 dkg cukrozott citromhéj
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg fenyőmag
5 dkg darabos dió
A forma kikenéséhez:
vaj
A tetejére:
6 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor

*

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb.
15 perc alatt fölfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk.
Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg vajjal, dagasztani kezdjük.
Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes.
Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom – és narancshéjat beledagasztjuk.
Kb 15 db pici előzőleg elmosott – új – cserepet vajjal alaposan kikenünk.
A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb.
1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
Az alsó rácson, nagy lánggal légkeveréses sütőben 190 °C-on 10 percig sütjük.
Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal, légkeveréses sütőben 165 °C-on kb 20 percig sütjük, majd a tetejüket vaníliás cukorral édesített, olvasztott vajjal gazdagon megkenjük, és kb.
15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

Panettone – olasz karácsonyi kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Panettone – olasz karácsonyi kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!