Pampucka, azaz szalagos fánk

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Haladó

Pampucka, azaz szalagos fánk

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tupperware kelesztőtálhoz való receptúra szerint:
4 dl tej
csapott kávéskanál só
3 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
70 dkg liszt
3-4 tojássárgája
4 dkg élesztő
kevéske rum (nem szívja magába a tészta az olajat)
olaj a sütéshez

*

Elkészítés:

Pampucka – Heves megyében, ahonan származom, így nevezik ezt a finom desszertet, amit  természetesen nemcsak a farsangi időszakban készíthetünk el.
A meglangyosított tejet a tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel (én csak morzsolni szoktam). Kicsit állni hagyjuk, hogy felfusson. Ezután ráütjük a tojássárgákat, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra. Légmentesen lezárjuk, és duplájára kelesztjük..
Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelt tészta, sütése nagy gyakorlatot kíván.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos.
A fánkokat középforró, bő olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk és sütjük.
(A sütési tudnivalók Horváth Ilona réges-régi szakácskönyvéből való.)

Pampucka, azaz szalagos fánk

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Pampucka, azaz szalagos fánk

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!