Hozzávalók:
500 gr darált hús
3 közepes fej hagyma ( lehet több is )
2 db nagyobb vagy 3 db kisebb padlizsán ( kb 1 kg )
4-5 db paprika
4-5 paradicsom ( lehet több is, de akkor savasabb )
350 gr rizs
só, bors, őrölt paprika, fűszerek ízlés szerint
*
Elkészítés:
A tényleges elkészítési idő a hústól függ, hogy mennyi idő alatt fő puhára, eddigi tapasztalat 50 perc – másfél óra.
Megpucoljuk és felaprítjuk a hagymát, kevés kókuszzsírban ( lehet más zsiradék is ) feltesszük dintsztelni, ha kezd kis színt kapni 2 teáskanál őrölt paprikával meghintjük, elkeverjük, és beletesszük a darált húst.
Fehéredésig kevergetjeük, majd beledobunk, 15-20 szem köménymagot és 2 babérlevelet, kevés szárított rozmaringot, és egy meghámozott feldarabolt paradicsomot.
Letakarva hagyjuk kicsit párolódni, majd felöntjük kb 2 dl vízzel, és latakarva gyenge lángon hagyjuk lassan puhára főni a húst.
Akkor sózzuk, ha puhára főtt.
( Én 1 kg húsból készítettem, ahogy a képen látható, de felét tettem a lecsóba, a másik felét rögtön kihűlés után lefagyasztottam, majd egy másik ételnél használom fel ) Amíg fől a pörkölt, addig meghámozom és felaprítom a padlizsánt, megsózom jó erősen és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje.
Utána felaprítom a paprikát, meghámozom és felaprítom a paradicsomot, előkészítem a fűszereket.
Felteszek kókuszzsírt ( egyéb zsiradék is lehet ) egy lábosban, és amint felforrósodik bele öntöm a felkockázott paprikát, ha megüvegesedett, akkor kicsavarom a padlizsánt és azt is beledobom – vigyázni kell, mert a padlizsán szeret leragadni – ha felforrósodott, akkor mehet bele a paradicsom is, rászórom a fűszereket, 2 teás kanál őröltpaprikát és időnként kevergetve addig párolom, míg elfő kicsit a leve, majd kb 2-3 dl vízzel felöntöm hogy puhára főjön, ( elhagyható, de a férjem úgy szereti, ha krémes állagú ) és legyen szaftja is.
Fűszerezem : oregánó, bors, köménymag, fokhagymapor, rozmaring – ki mit szeret azt használhat.
Amikor a hús puhára főtt összekeverem, és összeforralom, Kóstolom, utánízesítem ha kell, és mehet is az asztalra.
Rizzsel szoktam tálalni, amit úgy időzítek, hogy egyszerre készüljön el.
( Bár krumplipürével is finom, de volt már, hogy tésztát kértek mellé 🙂 ) Hús nélkül elkészítve is finom, vegetáriánus ételnek is el lehet készíteni.