Hozzávalók:
1,5 kg. sertésoldalas egészben,
fokhagyma ízlés szerint, (én 6-8 gerezdet szoktam belenyomkodni)
nagy szemű tengeri só,
frissen őrölt bors,
őrölt piros paprika,
kevés étolaj,
kevés reszelt citromhéj (szárított)
*
Elkészítés:
A húst többször átmosom, majd leitatom.
Rövid, vékony pengéjű késsel lyukakat szúrok az oldalasba, majd minden lyukba hosszában félbevágott fokhagymagerezdet nyomok.
Ezt addig folytatom, míg a fokhagyma el nem fogy.
A húst enyhén átkenem étolajjal, esetleg sertészsírral, így a rászórt fűszerek jobban tapadnak meg rajta.
Vágódeszkára szórom a fűszereket, majd minden oldalán beleforgatom a húst.
Ezután át is kenem, hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből.
Legvégén megszórom durva szemű sóval, majd fedeles edényben legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap alufóliával letakarva sütőbe teszem, (nem szükséges előmelegíteni) és a hús puhulásáig sütöm.
Villával, vagy hústűvel ellenőrzöm az állapotát.
Legvégén rövid időre leveszem a fóliát, hogy a hús teteje enyhén megpiruljon.
Fél órát fóliába csomagolva pihentetem szeletelés előtt.
Így az ízek visszaszivárognak a húsba, és omlósabb, finomabb is lesz.