Hozzávalók:
1 kg pacal (konyhakész)
2 fej vöröshagyma (kb. 30 dkg)
3 gerezd fokhagyma
1-1 paradicsom, paprika
erős paprika (tetszés szerint)
1 evőkanál lecsó
1,5 dl olaj
2 dl vörösbor
2 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál egész bors
2 babérlevél
só (ízlés szerint)
*
Elkészítés:
A pacalt enyhén sós vízben feltesszük főni – amennyi bőven ellepi – az egész borssal, babérlevéllel (a fűszereket főzőszűrőbe rakjuk), 45 percig főzzük.
A hagymát kockára vágjuk, és az olajon megpároljuk, rátesszük a pirospaprikát, a felkockázott (meghámozott) paradicsomot, csíkban a paprikát, a kicsit megnyomott fokhagymát, a lecsót. Kicsit összeforgatjuk és beletesszük az akkor leszűrt pacalt is. Öntünk alá a főző léből kb. 1,5 dl-t. Lefedjük, 20 perc párolás után megszórjuk az őrölt köménymaggal, majoránnával, ízlés szerint teszünk bele erős paprikát, sót, felöntjük a vörösborral és kb. 1 órát lassú tűzön főzzük.
Tálalhatjuk köménymagos főtt krumplival, sima főtt krumplival. De frissen sült házi kenyérrel is (tunkolva) nagyon finom. – Erős paprikát, savanyúságot készítsünk az asztalra.