Hozzávalók:
1 kg. előfőzött pacal,
3 db. vöröshagyma, apróra vágva,
3 gerezd fokhagyma szétnyomva,
1 db. zöldpaprika,
1 db. hámozott paradicsom,
1 dl. száraz vörösbor,
kevés csípős paprika, (ízlés szerint)
kevés kakukkfű,
1 kanál házi őrölt paprika,
kevés zsír, vagy étolaj,
só, őrölt bors.
*
Elkészítés:
A hagymát zsíron megpirítjuk kicsit, majd a zöldpaprikával, a paradicsommal, a csípős paprikával, alapot készítünk.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Én a paradicsomot a végébe keresztet vágva szoktam hozzáadn egészbeni, amit a víz felforrása után kiveszek, és lehúzom a héját.
A paradicsom héja nem emészthető, nem fő szét, a felpenderedett héj darabok csak rontják az esztétikai, és ízélményt fogyasztás közben.
Elkeverjük a fagyasztott, de közben kiolvasztott, előfőzött, konyhakész pacallal, a szétnyomott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Kb.
1 órát főzzük együtt, közben megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük, és hagyjuk, hogy összefőjenek az ízek.
Kevés borban feloldjuk a paprikát, és a pörkölthöz hozzátöltve készre főzzük.
A bor mennyiségével vigyázzunk, mert nem alkohol, hanem csersav tartalma miatt kerül a pörköltbe.