Hozzávalók:
előfőzött, konyhakész marha pacal: 1000 g
zsír: 100 g
hagyma: 3 fej
pirospaprika: 1 evőkanál
fokhagyma: 2 gerezd
majoranna: csipetnyi
köménymag: csipetnyi
paradicsom püré: 1 evőkanál
liszt: 1 kávéskanál
zeller zöld: 4 szál
lecsó (idényben friss zöldpaprika és paradicsom): 200 g
só: csipetnyi
ételízesítő: 1 evőkanál
burgonya: 600 g
vegyes zöldség a díszítéshez
*
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát a zsírban halványra pirítjuk, beletesszük a pirospaprikát ( ekkor már lassú tűzön ), az összezúzott fokhagymát, a majorannát, a köménymagot, a paradicsom pürét, és az egészet jól elkeverve, egy percig pirítjuk.
Ekkor beletesszük a konyhakész pacalt, megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, 4 ujjnyit lepje el.
Lefedve 3 órán átfőzzük ( lassú tűzön, épp hogy csak fortyogjon ), időnként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, mindig pótoljuk egy kevés vízzel.
Mikor megpuhult, belekeverjük a kevés hideg vízzel elhabart lisztet, a finomra vágott zeller zöldet, a lecsót, és az egészet még 10-15 percig forraljuk.
Köretnek hagymás tört burgonyát vagy köménymagos sós vízzel főtt burgonyát adunk. Vegyes zöldséggel díszítjük.