Hozzávalók:
4 tojás
1 nagy hagyma nagyobb cikkekre
150 g csirke apróra vágva
(2 fej gomba szeletelve- elhagyható)
kb 4-5 dl alaplé: dashitsuyu- vizzel higitva a flakonon irt aranyban, (ha nincs, akkor keverünk dashitlevet szójaszósz, dashi por, kevés sake, mirin és cukor, izlés szerint )
mitsuba (Japán vadpetrezselyem, de az íze inkább a sóskára és a zellerre emlékeztet. Erdőben nő, szereti az árnyákos helyet. Minden része ehető, a gyökere és a magja is. Levelét és szárát nyersen vagy blansírozva fogyasztják, mert hosszabb főzéssel megkeseredik, legtöbbször a főzés végén adják az ételhez. )
*
Elkészítés:
Kevés dashi alaplében előfőzzük a hagymát, közben félig felverjük a tojást, személyenként 2-2-t.
Ezt az ételt érdemes személyenként késziteni.
Tehát egy serpenyőbe (mi oyakonabét használtunk) öntünk egy kis alaplevet, beletesszük a hús felét, a gombát, majd ha megpuhultak, rádobunk a hagymából is, azután óvatosan a tetejére öntünk egy adagnyi tojást (2 db).
Nem kavarjuk meg, hanem pálcikával 4 oldalról alászurkálunk, majd lefedjük. Pár perc után főtt rizsre csúsztatva tálaljuk.
Ha keményebben szeretjük a tojást, nem nyálkásan, akkor picit tovább főzzük, és azért nem boritjuk, mert igy gusztusosabb az ételünk.
Tetejét mitsubával diszitjük, de bele is lehet keverni, amikor a hagymát hozzáadjuk.
Jó étvágyat kívánok!