Hozzávalók:
bő 1 kiló Otelló szőlő leszemezve
fél kiló alma hámozás nélkül darabolva
35 dkg. kristálycukor
3:1-ben dzsemfix (Dr. Oetker)
*
Elkészítés:
Az édes, dércsípte Otelló szőlő a legfinomabb ehhez a lekvárhoz.
A szőlőszemeket a kockázott almával odatesszük főni.
Nem kell hozzá vizet adni, mert a szőlő főzés közben hamar levet enged, azonban az elején a kevergetésről ne felkedkezzünk meg.
Addig kell főzni, míg az alma és a szőlő héja is jól megpuhul.
(kb.
1 óra).
Ezt követően levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni.
Szitán, vagy kézi passzírozón gumikesztyűben átpasszírozzuk.
Egyéb megoldás a szőlő termetes magjai nem javasolt.
A zselésítőszerrel a rajta szereplő útmutatónak megfelelően dolgozunk: 1 kiló 25 dkg.
gyümölcspéphez teszünk 35 dkg.
cukrot és 3 percig főzzük.
Csíramentesített üvegekbe töltjük, lezárjuk, s fejre állítjuk.
Már el is készültünk a befőzéssel.