Hozzávalók:
Gyümölcs réteg:
40-60 dkg őszibarack (héj, mag nélkül)
1/2 l víz
1/2 l narancsital
10 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál citromlé
10 evőkanál búzadara
1 vaníliás cukor
Puding réteg:
1/2 l tej
1 cs. csokoládés pudingpor (főzős)
(reszelt étcsokoládé, nem fontos)
Tetejére:
2,5 dl tejszín
(porcukor, ha nem édes + habfixáló, ha normál)
*
Elkészítés:
Előfordul, hogy az őszibarack nagyon kemény és az íze sem az igazi. A „megmentésére” készült ez a recept variáció.
jénai tál/tepsi mérete: 18*30 cm
Először a gyümölcsöt meghámozzuk, a magot eltávolítjuk, és kis kockára vágjuk.
Egy nagyobb lábasban feltesszük a vizet, narancsitalt, cukrot és a kockázott gyümölcsöt főzni, kb. 20-25 perc, amíg puha lesz. Beletesszük a citromlevet is, majd apránként a búzadarát, és lassú tűzön, állandóan keverve 8-10 percig főzzük.
A jénai tálat/tepsit vízzel kiöblítjük és a még forró gyümölcsös grízt beleöntjük, elsimítjuk.
A csokoládés pudingot előírás szerint elkészítjük (ha pl. csoki reszelékünk maradt, belekeverjük a végén), és forrón a grízes rétegre egyenletesen ráöntjük. Hűvös helyre tesszük, hogy kihűljön.
A tejszínt kemény habbá verjük (szükség szerint porcukor és habfix), és a kihűlt puding rétegre simítjuk. Mintázhatjuk a habot.
Hűtőben egy éjszakán át hűtjük. Tálaláskor éles késsel, kockákra szeleteljük. – 18 db lesz.
Megjegyzés: Érett, ízre megfelelő gyümölcs esetén 1 l vízzel készítjük, és saját ízlésünk szerint is lehet ízesíteni. – Ebben az esetben a „Gyümölcsös kocka (körtés, szilvás)” receptem elkészítését javaslom.
(Saját recept variáció)