Hozzávalók:
Hozzávalók:
2,5 – 3 kg őszibarack
pár kis darabka fahéj
pár szem szegfűszeg
1 vaníliarúd ketté hasítva
50 dkg cukor
2 citrom leve
*
Elkészítés:
A barackot megpucoljuk, magozzuk és feldarabolva egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi, hozzáadjuk a fűszereket és jó puhára főzzük.
Miután megfőtt rúdmixerrel összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, elkeverjük és visszatesszük a tűzhelyre, jól átforraljuk.
Tisztára mosott, széles szájú szörpös üvegekbe töltjük forrón, azonnal lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk az üveget.
Mikor töltjük az üvegeket a lábas, amiben a levesünk van, mindig a tűzhelyen legyen, hogy forró tudjon maradni.
Így töltögetjük az üvegbe, és minden üveget egyesével azonnal lezárunk, fejre állítunk. Ha így teszünk, akkor nem kell tartósítószer és szépen eláll a levesünk.
Télen elővarázsolhatjuk a nyár ízeit.
Adhatunk a főzés végén hozzá fekete szedret (nálam még nem érik). Azzal épp csak addig főzzük már, hogy a szeder kissé szétessen.
Nagyon finom, próbáljátok ki.
Fogyasztáskor kompóttal, tejszínnel ízesíthetjük még.
A receptötlet innen származik:http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/szedres-oszibarackleves.html