Hozzávalók:
1 kg. őszibarack,
2 evőkanál cukor, vagy szorbit,
kevés egész fahéj,
néhány szem szegfűszeg,
1 vaníliarúd, (esetleg vanília aroma)
1 citrom leve,
1 csipet só,
tejszín ízlés szerint.
*
Elkészítés:
Az őszibarackokból a szebbeket kiválasztjuk, 4-8 részre vágjuk.
Ezeket leforrázzuk, majd félretessszük.
A megmaradtakat meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy nagyobb fazékban feltesszük főzni.
Hozzáadjuk a cukrot, vagy édesítőszert, a fahéjrudat, a szegfűszeget teatojásban, vagy fűszertojásban, belecsavarjuk a citromlét, a vaníliát belekaparjuk, vagy vanília aromát cseppentünk hozzá, majd felfőzzük, de nem forraljuk.
Kivesszük a fahéjrudat, a fűszertojást, majd összeturmixoljuk a levest csipet sóval, és ízlés szerinti mennyiségű tejszínnel.
A pici só, az édes ízeket kiemeli, nem kell félni tőle !
A félretett őszibarack darabokon, hidegen tálaljuk.