Hozzávalók:
30 dkg/50 dkg őszibarack (héj, mag nélkül)
8 dkg/12 dkg kristálycukor (4 evőkanál/6 evőkanál)
1 vaníliás cukor
1 mokkáskanál rumaroma (elhagyható)
1 pohár natúr joghurt (150 g)/2 pohár (300 g)
1 teáskanál citromlé/2 teáskanál
8 dkg/10-12 dkg tejcsokoládé (elhagyható)
1 evőkanál olaj
*
Elkészítés:
Az őszibarackot hámozzuk, magozzuk, kis kockákra vágjuk. Rátesszük a cukrot, vaníliás cukrot, aromát. Összekeverjük, fóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 2 órát állni hagyjuk. (Kánikulában ez az idő lerövidül!)
Állás után levével együtt, nagyobb tálba/turmixba tesszük, hozzáöntjük a joghurtot és pépesítjük. (Bot-mixerrel készítettem.) Egy órára hűtőbe tesszük.
Hűlés után fagylaltgépben a kívánt állagra készítjük a fagylaltot. Kb. 25 perc.
Az tejcsokoládét gőz fölött/mikróban felolvasztjuk, belekeverjük az olajt.
Zárható, tároló dobozba rétegesen tesszük a masszát, rácsorgatunk csokit, massza, csoki, massza, majd a mélyhűtőbe tesszük.
Fogyasztás előtt 5 perccel kivesszük. Ízlés szerint díszítjük. – 10 gombóc/16 gombóc
Csokoládéfagylalttal is kitűnő.
Megjegyzés: Az aroma helyett tehetünk 1-2 kanál alkoholt (semleges ízű, vagy likőr). – Cukrot a gyümölcs édessége, illetve saját ízlésünk alapján tegyünk bele. – „/” jel után a nagyobb adaghoz szükséges mennyiségek szerepelnek.
(Recept variáció)