Hozzávalók:
Tortalap tésztája:
6 tojás
18 dkg porcukor
3 ek étolaj
3 ek víz
15 dkg liszt
1 cs sütőpor
3 dkg kakaópor
Oroszlán tésztája:
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg rétesliszt
2 ek víz
Csokoládékrémhez:
5 tojássárgája
20 dkg porcukor
fél cs vaníliás cukor
1 dl tejszín (rizstejet használtam)
1-2 ek Bailey’s likőr
10 dkg reszelt csokoládé
25 dkg vaj (Liga a laktóz érzékenyeknek)
2 zselatinlap
Az oroszlán orr és pofa domborulatának kialakításához:
2 ek baracklekvár
2 ek rum/ gyümölcslé
a sörény hulladéka
esetleg egy kis darált mandula
Tetejére csokoládémázhoz:
10 dkg porcukor
3 ek kakaópor
3-4 ek víz
10 dkg vaj
Díszítéshez:
marcipán
*
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótákat:
A tojások fehérjét felverjük, kis adagonként adjuk hozzá a porcukrot, és kemény habbá verjük. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, kanalanként csorgatjuk a masszához az olajat és a vizet, végül a sütőporral és a kakaóporral elkevert, szitált lisztet adjuk hozzá.
A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben kisütjük kb. 35-40 perc alatt.
A tortalapot rácson hagyjuk kihűlni. A munkát másnap folytatjuk, amikor morzsálódás nélkül lehet félbevágni a lapot.
Az oroszlán tésztája egy vizes piskóta, amit sütés és kihűlés után szintén másnap veszünk kezelésbe.
Elkészítjük a krémet:
A tojássárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejszínnel forró gőz felett állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Majd levesszük a gőzről, és addig keverjük, amíg kissé kihűl.
Ezután hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a likőrt (most korábban adtam hozzá a gyerekek miatt, hogy elpárologjon az alkohol), és az olvasztott vajat.
Az áztatott zselatinlapot is ekkor keverjük bele, majd jó habosra keverjük. (Ezt csak az utaztatás miatt tettem bele).
Másnapig a hűtőben tartjuk, és felhasználás előtt újra felverjük mixerrel.
Összeállítjuk a süteményt:
A krémmel megtöltjük a tortalapot, és vékonyan megkenjük baracklekvárral, hogy a csokimáz szépen tapadjon. Hűtőbe tesszük, hogy érjenek az ízek.
Az oroszlánt a szabásmintának megfelelően kiszabjuk.
A sörény világos csokimázt kap, míg a pofa, a fül, a szem és az orr marcipánból készül némi „gyurmázás” után.