Hozzávalók:
tojás, liszt, cukor, sütőpor, tejszin, mazsola, rum, barackbefőtt, vaniliáscukor
*
Elkészítés:
Oroszkrém torta
Piskótához:
– 8 tojás
– 8 ek liszt
– 8 ek cukor
– 1 cs. sütőpor
– csipet só
Krém:
– 5 tojássárgája
– 2 cs vaníliás cukor
– 2 ek tej
– 3 dl tejszín
– 5 ek porcukor
– 2 tk porzselatin
– mazsola (elhagyható)
– rum
– barackbefőtt
– víz
Mázhoz:
– 5 dl tejszín
– 2 cs. vaníliás cukor
Elkészités: 1. A tojássárgáját keverd habosra a cukorral és a csipet sóval, majd keverd bele a lisztet és a sütőport is.
2. A tojásfehérjéből verj kemény habot és óvatosan forgasd az előbb masszába, majd 24-26 cm-es tortaformába süsd készre a piskótát és vágd lapjában 3 részre, vagy ha a vágás még nehezen megy, süsd ki 3 részben.
3. Oldd fel a zselatint kevés vízbe, a mazsolát pedig áztasd be ízlés szerint rumba.
4. Keverd össze alaposan a tojássárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel, majd lassú tűzön főzd és add a meleg krémhez a zselatint és a mazsolát.
5. Amíg hűl, kevergesd meg és forgasd bele a keményre vert tejszínt.
6. Tedd hűtőbe, de ne hagyd teljesen megdermedni és tegyél félre a krémből 2-3 evőkanálnyit.
7. A többi krémből kend meg a legalsó lapot, szórd meg a felkockázott barackkal, majd jöhet a második lap, ismét egy kis krém, barack és végül a harmadik lap.
8. A félretett krémmel kend meg vékonyan a torta tetejét és oldalát, majd 1-2 órára tedd hideg helyre.
9. A 2 cs. vaníliás cukrot a tejszínnel verd kemény habbá, vond be vele a tortát és díszítsd ízlés szerint.