Hozzávalók:
1 kg orja (húsos karajcsont)
vegyes leveszöldség
1 hagyma
2-3 cikk fokhagyma
1 krumpli
1 paprika
só
ételízesítő
szemes bors
gyömbér
szerecsendió
zeller és petrezselyemzöld
*
Elkészítés:
A húsos karajcsontot jól megmosom, hideg vízben teszem fel főni, nagy lángra. Ez fontos, mert így kapódik össze a tetején a szürke hab, ami lényegében a kifőtt vér. Ha lassú tűzön főznének, akkor belefőne, nem lehetne szépen, szinte egyben leemelni róla és zavarossá tenné a levest. Amikor lehaboztam tartalékra veszem a lángot, belerakom a megtisztított leveszöldséget és még kb. fél óráig nem fűszerezem be, addig szedegetem a még feljövő habot a tetejéről, sőt papírtörlővel a fazék oldaláról is letörölgetem. Fél óra múlva belerakom a fűszereket, teszek bele szerecsendiót és gyömbért is, ezek nagyon finom ízt adnak minden csont és húslevesnek. Ezután gyöngyözve főzőm, amíg a hús megpuhul. Ekkor letakarva hagyom leszállni, majd a szép tiszta levest tésztára szedem. A húst és a zöldségeket külön tálalom.