Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
1,5 dl hideg víz
*
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és kis időre hűtőbe tesszük.
A vajat vékonyabb csíkokra vágjuk.
Belekeverjük a lisztbe, úgy, hogy minden csík vajat jól bevonjon a liszt.
Hozzáadjuk a jeges vizet és gyorsan összegyúrjuk.
A tál tartalmát egy jól kilisztezett deszkára tesszük és egy hurkát gyúrunk belőle.
Lapítsuk el és 15 percre, letakarva ismét tegyük hűtőbe.
Újból meglisztezzük a deszkát és ráterítjük a hideg tésztát és így nyújtsuk 1 cm vastagra, négyzet alakúra.
A tészta alsó egyharmadát felhajtjuk, arra rá a felső harmadot, majd a két szélt ugyanígy.
Elforgatjuk 90 fokban, a széleket és a közepét a nyújtófával megnyomjuk, majd ismét kinyújtjuk.
A hajtást ugyanúgy végezzük el, mint az előbb.
Én ilyenkor 1 órára hűtőbe teszem a tésztát, majd az előbb leírt műveletet még kétszer elvégzem.
A tésztát tehát négyszer hajtogatom.
A tésztát ezután folpackban tárolhatjuk hűtőben a felhasználásáig.
Ha pogácsát kívánunk belőle sütni, nyújtsuk egészen vékonyra, a tetejét éles késsel vagy slicerrel rácsozzuk meg és szaggatóval a kívánt méretre.
Tetejét vékonyan kenjük meg felvert tojással és előmelegített sütőben süssük ki.
Ezen a képen két réteg leveles tészta van egymásra fektetve a szaggatás előtt.
A maradék sem vész kárba, mert fűszeres rudakat sütöttem belőle.