Hozzávalók:
5 dkg vaj
1 nagy édes alma
1,5 dl tej
8 dkg liszt
4 db tojás
3 ek. kristálycukor
‘/2 kiskanál vanília kivonat
só
tetejére porcukor
*
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, szeleteljük.
Egy keverőtálba beleteszünk két evőkanálnyi olvasztott vajat, a tejet, a lisztet, a tojásokat, a kristálycukrot, a vaníliát és egy csipet sót, kézi mixerrel simára keverjük.
Előmelegítünk a tűzhelyünkön egy 3,5 l-es, 24 cm-es AMC sütőelemet az első zöld jelzésig, beledobjuk a maradék vajat, beleszórjuk az ujjnyi vastag csíkokra vágott almaszeleteket, megforgatjuk és puhára pároljuk.
A kevert tésztát ráöntjük az almára, az edényre ráfordítjuk a Navigeniót, közepes hőmérsékleten – alulról-felülről – addig sütjük a tésztát, amíg szépen megduzzad és aranybarnára sül. Sütés közben a Navigeniót nyugodtan megemelgethetjük és ellenőrizhetjük a tésztánk színét.
Amikor elkészült, szeletekre vágva, porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.
Tipp: aki diétázik vagy fogyókúrázik, nyugodtan elhagyhatja a vajat belőle, az AMC elemben az alma és a tészta is megsül mindenféle zsiradék nélkül is. Mi a vajas ízt nagyon kedveljük, azért használjuk hozzá. Természetesen a tetejéről is elmaradhat a porcukor, de aki gazdagítani szeretné, tehet rá édes öntetet, és készülhet barack, ananász vagy más gyümölcs felhasználásával is. Kellemes, finom édesség.