Hozzávalók:
Omlós citromos keksz
12 dkg vaj
20 dkg cukor
0.5 kávéskanál vanília kivonat
1 db tojás
0.5 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj
28 dkg liszt
0.25 teáskanál sütőpor
2 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg porcukor
A puha vajat keverőtálba tesszük, és a kristálycukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt héját, a vaníliát, a tojást, majd krémes masszát keverünk belőle.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd fokozatosan a masszához keverjük, és puha, formázható tésztát gyúrunk belőle.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, ezt követően pedig porcukorban alaposan meghempergetjük őket.
A porcukor bevonatos golyókat sütőpapírra tesszük, finoman megnyomjuk a tetejét, hogy kicsit laposabb legyen.
A sütőben kb.8- 10 perc alatt elkészül. Fontos, hogy nem kell barnára sütni, mert akkor kiszárad a tészta, és kemény lesz. Ha már egy kis színt kapott és kemény a teteje, akkor vesszük ki.
Készíthetjük kakaósan. Forgathatjuk az alap tésztát kakaóba is vagy a kakaós tésztát kókuszreszelékbe, porcukorba.
*
Elkészítés: