Hozzávalók:
A leves hozzávalói, 4 személyre:
2 db. sárgarépa, 1 db. petrezselyemgyökér, 2 db krumpli, zöldbab ízlés szerint, ha van friss zöldpaprika, esetleg 1 nagyobb paradicsom, kávéskanálnyi őrölt piros paprika, 2dl. főzőtejszín, vagy tejföl, kevés liszt a habaráshoz. Ízlés szerint tehető hozzá, aprított petrezselyem zöld, mustár, vagy ecet.
A gombóchoz:
250 g. darált hús, 2 ek. liszt, 2 ek. rizs, 2 tojás, só, őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva,
vagy reszelve. A gombócba is gyúrhatunk petrezselyem zöldet.zöldet.
*
Elkészítés:
Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zöldbabot, krumplit kockákra aprítok, majd 1 fej hagymával, sóval, szemes borssal, felteszem főni.
Míg fő, elkészítem a gombócokat, a már az előzőekben felsorolt alapanyagokból.
Mikor a leveslé felforrt, beleteszem a gombócokat, és kb.
20 perc alatt együtt készre főzöm.
A rizsnek kell megpuhulnia, mert a hús hamarabb megfő.
Ha nem vagyunk biztosak időérzékünkben, nyugodtan vegyünk mintát a gombócokból.
Nem szégyen megkóstolni, sőt kötelező !
Ha úgy érezzük, közel van a kész állapothoz, behabarjuk.
Ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz.
Mindenképpen ajánlom a pikáns ízt, így ha tejszínes habarást készítünk, kevés ecet, vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá.
Ezt mindenki saját ízlésére bízom.
A végén, apróra vágott petrezselyem zölddel is megszórhatjuk kicsit.
Nem csak az ízén, hanem az esztétikai élményen is javít, a frissen vágott petrezselyem zöld.
Minimális gyakorlat szükséges hozzá, elsősorban a gombócok elkészítése miatt.
Jó étvágyat hozzá !