Hozzávalók:
45 dkg (450 g…) liszt (finomliszt-rétesliszt, fele-fele arányban)
3 dl tej
1,5 dkg élesztő
5 dkg cukor…
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
A töltelékhez:
15 dkg házi nugeta vagy buktába való lekvár (minél sűrűbb, annál jobb)
A sütés előtt és után: 2 tojás sárgája
2 ek víz
5 dkg kristálycukor
*
Elkészítés:
Langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és elkeverjük a sóval.
Egy mélyedést készítünk a közepére, beleöntjük az élesztős tejet, ho zzáadjuk a vajat, és az egészből egy lágy tésztát dagasztunk.
A tálat és a tészta tetejét meghintjük egy kis liszttel, és ruhával letakarva kelesztjük egy órán át, vagy amíg a tészta duplájára nem kel.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, vagy zsírral.
A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk, majd elnyújtjuk kb.
4-5 mm vastagságúra.
Hosszúkás, kb 12 x 10 cm-es téglalapokat vágunk belőle.
Minden téglalap közepére helyezünk egy lekvárcsíkot, és a tészta két végét ráhajtjuk, majd az egészet feltekerjük.
Avval a felével rakjuk a tepsibe, ahol a tészta fedi egymást, tehát az kerül alulra.
Szorosan egymás mellé rakjuk őket, de akkor sincs probléma, ha úgy jön ki a lépés, hogy távolabbra kerülnek egymástól.
Letakarjuk a tepsit egy ruhával, és 40 percig kelesztjük a buktákat.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 180°C fokra ( légkeveréses 160°C fok ).
Amikor megkeltek a bukták, a tetejüket megkenjük a két tojás sárgájával, és a sütőbe toljuk.
Sütjük kb.
30 percig.
Amikor kész, kivesszük a sütőből, és egy tálkában összekeverjük a 2 ek vizet az 5 dkg kristálycukorral, és ezzel megkenjük a sütemények tetejét