Hozzávalók:
1 kg lisztes (ó)burgonya
só
30 g vaj/margarin
300-350 g liszt
a nyújtáshoz liszt
szóráshoz mák vagy pirítitott dara
*
Elkészítés:
Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit szoktunk készíteni.
A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk – a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tésztát 1/2 cm vastag lapra nyújtjuk, majd 2-3 cm széles csíkokra vágjuk. Majd ezeket a csíkokat tovább daraboljuk , és kisodorjuk. Lásd a csatolt képeket, nekem segítségem is akadt :-)!
Nagyobb lábasban 5 liter, enyhén sós vizet forrni teszünk.
A forrásban lévő vízben kifőzzük a nudlikat.
Ízlés szerint darált mákkal, pirított darával megszórjuk.