Hozzávalók:
11 dkg porcukor
7 dkg vaj vagy margarin
3 db tojás
5 db tojás fehérje
7 dkg darált dió
3 dkg rétesliszt
1 ek zsemlemorzsa
1 db citrom
15 dkg kristálycukor
Konyhaimértékegységek
Liszt:
1 csapott evőkanál: 1.5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 3 g
Cukor:
1 csapott evőkanál: 1.5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 4 g
Só:
1 csapott evőkanál: 1.5 dkg
1 púpozott evőkanál: 2 dkg
1 kávéskanál: 7 g
1 késhegynyi: 4 g
Olaj:
1 evőkanál: 2 dkg
Búzadara:
1 evőkanál: 1.5 dkg
1 csapott evőkanál: 1.2 dkg
Tej:
1 evőkanál: 1.5 dkg
Edényekűrtartalma:
1 bögre: 2 dl
1 vizespohár: 2-2,5 dl
1 borospohár: 1-1,5 dl
1 mélytányér: 2.5 dl
*
Elkészítés:
Tészta:
A porcukrot, vajat 3 tojás sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, réteslisztet és a zsemlemorzsát, és félcitrom reszelt héjával ízesítjük, majd jó összedolgozzuk.
Végül a habbá vert 3 tojás fehérjét is beleforgatjuk, és vajjal, liszttel kikent közepes nagyságú tepsibe símitjuk.
200 C fokos előmelegített sütőben világosra sütjük.
Megkenjük málnalekvárral, és 4 tojás fehérjéből vert 15 dkg krisztálycukorral fél citrom levével ízesített habot a tetejére símítjuk. ( itt felhasználható a kimaradt tojásfehérje )
A sütőt 150 C fokra csökkentjük a tésztát inkább szárítjuk, mint sütjük, amíg a tűpróbán nem tapad a massza.
A tepsiben hagyjuk kihülni, és hideg vízben mártott késsel vágjuk kockára, így a hab nemtörik.


