Narancsos – mákos kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

János

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Könnyű

Narancsos – mákos kalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

•    2,5 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó száraz élesztő
•    2 evőkanál Xilit vagy 2 evőkanál barna cukor
•    3 narancs leve és ebből 1 db narancs reszelt héja
•     4 evőkanál földimogyoró olaj
•     egy csipetnyi só
•     100 ml tej
•    2 evőkanál darált mák
•    500 gr sima liszt
•    1 citrom reszelt héja
KENÉSHEZ
•    1 evőkanál cukor + víz kikeverve

*

Elkészítés:

1.    A narancsokat alaposan megdörzsölöm (érzem a narancsolajat a felületén, mert csúszik, és érzem az illatát is).
Sajnos bió nincs, de a sok tartósítószer bizonyos részét ledörzsölöm, és a héját lereszelem a levét kinyomom.
2.    A mák kivételével a gépbe teszem az 1 dl tejet a 2 dl narancslét, olajat és a többi száraz anyagot, a narancs és a citrom héját is.
Rugalmas tészta lesz. Bedagasztatom a tésztát és kelesztem 30 percet.
3.    A megkelt tésztát kétfelé osztom, és az egyikbe beledagasztom (hajtogatva a legkönnyebb) a 2 ek. darált mákot.
4.    Majd mindegyiket külön – külön kicsi átmérőjű körré nyújtom, egymásra teszem a két tésztát alulra a mákos rá a sima és egyszerre nyújtom ki 40×50 cm-s nagyságra.
A tésztát jobbról és balról is majdnem a tészta közepéig behajtom, majd fentről lefelé feltekerem.
A tészta hossza kb 30 cm-s legyen.
5.    Majd egy állítható tepsibe teszem.
6.    Meleg helyen duplájára kelesztem, lekenem a cukros sziruppal.
Előmelegített 230 C°-n 10 percig, 170-180 C°-n még 40 percig sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.

Narancsos – mákos kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Narancsos – mákos kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!