Hozzávalók:
2 kg narancs,1 kg cukor,2 teáskanál őrölt fahéjj,1 teás kanál őrölt szegfűszeg,3 dl citromlé, víz, 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
*
Elkészítés:
Nagyon alaposan meg mossuk a narancsokat minél melegebb vízzel.Megtörölgetjök.Éles késsel vagy krumpli hámozóval levágjuk a narancssárga részét a héjjnak,és félre teszük mert szükség lesz rá. Lehántottam a narancsról a fehér héjjat és a narancsokat össze vagdostam. ( ha magos a narancs akkor a magokat el kell távolítani,Az enyémben egy darab sem volt) Fel teszem a narancsot annyi vízzel főni amennyi helyet elfoglalt a tálban a narancs,Teszek rá fél kiló cukrot,1 teáskanál őrölt fahéjjat,fél teáskanál őrölt szegfűszeget,1.5 dl citromlét.Másfél órát főzzük.
Feltesszük ugyanígy főni az összevagdosott narancshéjjat is.Annyi vízzel amennyi a narancshéjj volt .Fél kiló cukorral,1.5 dl citromlével,1 teáskanál őrölt fahéjjal,fél teáskanál őrölt szegfűszeggel.Szintén másfél órát fől.
Ha letelt a másfél óra,a narancshúsos főzetről levesszük a legtöbb lét és botmixerrel felmixeljük.Vissza öntjük rá a lét.A narancshéjja főzet felét is felmixeltem de a felét meghagytam,hogy maradjon egész darab is a lekvárban.Össze öntjük az össze főzetet és kevés vízzel felkevert étkezési keményítővel picit besűrítjük.Ez elhagyható ha tovább főzzük a lekvárt és több sűrítő anyag fő ki a narancsból.Kimosott üvegekbe töltjük a lekvárt és száraz dunsztba teszzük.Jó étvágyat hozzá 🙂
Ebből az adagból kb 3és fél liter lekvár lett