Hozzávalók:
50dkg liszt
1tojás
140g joghurt vagy tejföl
3ek olaj
1,5tk só
1ek cukor
1,8dl víz
2dkg élesztő
1tojás a kenéshez
szezámmag darálatlan mák
Töltelék sós változathoz: 20 dkg
1 nagy fej vöröshagyma
5dkg reszeltsajt
3ek tejföl
1ek mustár
1tk erőspista
só bors
Töltelék édes változathoz: 20-25dkg dió
3-4ek baracklekvár
ízlés szerint cukor
1citrom reszelt héja
.Ezenkívül bármivel meg lehet tölteni,csak fantáziánk szab határt.
*
Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos vízben felfuttatjuk.
A többi hozzávalót az olaj kivételével egy tálba tesszük,majd hozzáöntjük a megkelt élesztőt és jól összedolgozzuk.
Végül az olajjal is bedagasztjuk,duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.A hagymát és a sonkát nagyon apróra vágjuk,majd az összes hozzávalót belekeverjük.
Ebből a tésztamennyiségből 2 napraforgó lesz,a töltelékek is kettőhöz vannak megadva.
Közben szépen megkelt a tésztánk,4 egyenlő cipóra osszuk.
Lapostányér nagyságúra nyújtjuk az 1.cipónkat és beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe,
rákenjük a töltelék felét,majd ráhelyezzük a 2. kinyújtott tésztánkat,egy kicsit megnyomkodjuk.
Egy csészével kört nyomunk a tésztánk közepébe,de nem vágjuk át,majd pizzavágóval 12 egyenlő részre bevágjuk a belső körig.Az így kapott szírmokon csavarunk kettőt és már kész is a napraforgó.
kb20 percig pihentetjük,tojással lekenjük,közepét mákkal,szírmait szezámmaggal megszórjuk.180-200 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
A másik 2 cipóval ugyanígy járunk el.
Az utóbbi időben kicsit változtattam a formán,nem csészével,hanem egy müzlistálkával alakítom ki a közepét,mert sokkal szebb lesz,ha nagyobb.