Napon szárított paradicsom.

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

10

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Könnyű

Napon szárított paradicsom.

Napon szárított paradicsom.

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

paradicsom, só, napraforgó étolaj, fokhagyma, friss zöld fűszernövények (rozmaring, bazsalikom, oregánó)

*

Elkészítés:

Ismét közel a nyár, és sokan kíváncsiak vagytok a paradicsom napon szárítására.
A paradicsom, szárítva ( aszalva ) kitűnően alkalmas a téli, szűkösebb időkben paradicsomszükségletünk pótlására.
Finom csemege, ami sok ételünk alapanyaga is lehet.
Pizzához, sós, édes süteményekhez, de mindenhez használható, amibe egyébként paradicsomot tennénk.
A paradicsomot, a jó idő eljöttével napon szárítva tartósíthatjuk legegyszerűbben.
Épp akkor, amikor eljön a szezonja.
A napon szárításra, majdnem minden fajta paradicsom alkalmas, de leginkább a tojásparadicsomot ( lucullus, san marzano ) javaslom.
Ezek, kevésbé levesek, tömörebb húsúak, mint a többi fajta.
Az elmúlt nyáron nagy tapasztalatot szereztem a paradicsom szárításával kapcsolatban, így igyekszem mindenki hasznára fordítani.
A megmosott, egészséges paradicsomokat felvágjuk.
A kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedbe, a legnagyobbakat, nyolc felé.
Kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk.
Mikor kevés levet engedett, a magokkal együtt, a lágy közepét kinyomjuk úgy, hogy csak a húsa maradjon.
A paradicsom darabokat árnyékos, szellős helyre tesszük.
Mivel naponta csökken a térfogata a vízvesztés miatt, átforgathatjuk, átrendezhetjük a jobb helykihasználás miatt.
A szárítást végezhetjük akár tálcán, házi készítésű aszaló berendezésben, de aszalógépben is.
Az időjárástól függően, a szabadban néhány nap alatt megszárad annyira, hogy napraforgó olajba, kisebb üvegekbe tegyük.
Vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdeket tehetünk mellé, friss rozmaring, oregánó, és bazsalikom szálakkal együtt.
a fokhagyma, és a fűszerek aromája is oldódik az olajban, így kitűnően fűszerezett végeredményt kapunk.
A paradicsom, a szárítás során súlyának kb.
80 százalékát elveszti.
Mivel a szárítással kapcsolatos tapasztalataimat összegyűjtöttem, blogomban megosztottam, ott többet olvashattok róla, valamint sok illusztrációt találhattok.
http://gasztropajtiaparadicsomban.
blogspot.
hu/2013/01/napon-szaritott-paradicsom-ahogy-en.
html

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Napon szárított paradicsom.