Hozzávalók:
kb 15-20 dkg reszelt sajt(lehet több féléből is a maradékok, annál jobb ízű lesz , én midig leszoktam fagyasztani a maradék sajtokat lereszelve, sütéshez tökéletes ),
40 dkg liszt,
ízlés szerint só, bors, bazsalikom, színezéknek
kurkuma, paprika,
kb 20 dkg zsír/margarin/vaj ( ki mit használ szívesebben, szerintem fele zsír-fele margarinnal a legjobb állagú a tészta),
2-3 tojás sárgája, + 1 a kenéshez
1 cs. sütőpor
annyi tejföl, hogy jól kezelhető tésztát
gyúrhassunk belőle.
A tetejét megszórni : köménymag, lenmag, szezámmag, mák, bazsalikom, stb.
*
Elkészítés:
– a fűszereket mindig a liszthez keverem még szárazon.
2-3 sütőlapnyi lesz belőle, attól függően mekkora a sütőlap, és milyen vékonyra van kinyújtva.
Lehet hagyni vastagabbra is, lehet vékonyabbra is nyújtani, mindenképpen jó.
Ha vékonyabb akkor roppanósabb, ha vastagabb a tészta akkor omlósabb.
Kinyújtáskor lehet párszor hajtogatni és újra nyújtani, akkor ha vastagabbra van hagyva lemezesen szétválik.
A lisztben elkeverem a sütőport, a fűszereket, a sajtot, majd összemorzsolom a zsiradékkal és hozzáadom a tojások sárgáját, majd apránként annyi tejfölt adok hozzá, hogy elég keménykés tésztát kapjak.
Gyorsan összedolgozom, és kb negyed órát hideg helyen pihentetem.
addig előkészítem a sötőlapot, a formákat, és kiterelem a családot a konyhából.
Gyorsan kinyújtom kb 3 mm vékonyra, és alkalomhoz illő formákkal, kiszaggatom ( vagy csak simán derelyevágóval felszeletelem ), sütőlapra rendezem, a tetejüket megkenem tejföllel elkevert sós tojássárgájával és egy részét megszórom apró magokkal.
Előmelegített sütőben kb 30-35 percig sütöm.
.
utána megpróbálom legalább egy részét eldobozolni, hogy másnapra is maradjon, mert nagyon gyorsan eltűnik.
Ebben a receptben az a jó, hogy semmi nem igazán kötött, mérleget soha nem használok hozzá, és mégis mindig finom lesz.