Nagyi féle szilvás gombóc

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Nehéz

Nagyi féle szilvás gombóc

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 kg krumpli
liszt
1 tojás
18-20 szem szilva(télen befőtt)
porcukor
fahéj
15 dkg zsemlemorzsa
3 dkg zsír(vagy 3 ek. olaj)
4 ek. kristálycukor
2 mk. kanál fahéj

*

Elkészítés:

A szilvákat szétnyitom és mindegyik közepébe teszek egy kiskanál fahéjas porcukrot a mag helyére.
A krumplit hámozom, kockára vágom és megfőzöm. Jól lecsepegtetem, gyúródeszkára borítom és még melegen összetöröm, hagyom teljesen kihűlni. Ez nagyon fontos, még csak langyos se legyen a krumpli, mert akkor nagyon sok lisztet felvesz.
Amikor teljesen kihűlt szórok rá lisztet, első menetben 15 dekányit, hozzáütök egy tojást. Ez fontos, mert így nem esik majd szét a tészta. Összegyúrom és ha kell még liszt, akkor szórok hozzá keveset, csak annyi kell, hogy a tészta jól összeálljon. A gombóc tésztája akkor finom, ha nagy része krumpli, tehát könnyű, nem kemény, lisztes gumi.
A deszkát jól belisztezem és a tésztát ketté veszem. Először csak a felét nyújtom ki, mert így könnyebb vele bánni.
Közben egy nagy fazékban teszek fel vizet forrni és odakészítem a kevés zsíron világosbarnára pirított morzsát is. Mivel a tésztában egyáltalán nincs cukor, édesíteni kell. Tapasztalataim szerint ez úgy a legjobb, ha a morzsát összekeverem a fahéjjal és a cukorral, mégpedig kristálycukorral és abba forgatom a megfőtt gombócokat. Próbáltam már porcukorral is, de az a meleg gombóctól egyből megolvad és az egész úszik a cukros lében.
Én egy tepsibe vagy szögletes jénaiba szoktam kiszedni, a felébe beleszórom a fahéjas, cukros morzsa egy negyedét.
A kinyújtott tésztát kilenc négyzetre vágom, ráteszem a szilvát, gombóccá formálom. Forró vízbe rakom. Itt figyelni kell, mert a gombócok először lemennek a fazék aljára és néhány oda is ragad. Ezért 2 -3 perc múlva egy fakanállal fel kell keverni. Ha feljöttek a víz színére akkor már lehet is kiszedni.
A cukros, fahéjas morzsára szedem, rászórom a morzsa másik negyedét, jól összerázom. Ezt megismétlem a másik adag tésztával is. A gombócot soha nem szabad leöblíteni, mert a víz nyomásától szétesik! Egyből a morzsára kell szedni! A kristálycukor is megolvad kicsit a forró gombóctól, de épp csak annyira, hogy befedje jó édes réteggel, de ne ússzon az egész cukros lében.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Nagyi féle szilvás gombóc

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!