Hozzávalók:
1 kg vadhús (jó marha vagy sertéshússal is)
2 fej vöröshagyma
fokhagyma (vagy fokhagymakrém) mustár
1 zöldpaprika
4-5szem borókabogyó
2 babérlevél
2 dl főzőtejszín
1 -2 evőkanál keményítő (vagy liszt)
étolaj
só
húsleves, kevés fehérbor
*
Elkészítés:
A húst vékony szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk.
Megsózzuk, majd vékonyan megkenjük a fokhagyma és a mustár keverékével.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a hússzeleteket mindkét oldalukon átsütjük.
Egy edénybe szedjük, amit lefedünk, hogy melegen tartsuk.
A visszamaradt olajban egy kockára vágott vöröshagymát és zöldpaprikát fonnyasztunk.
Felengedjük húslevessel ( vagy vízzel ), ízesítjük kevés mustárral, borókabogyóval, babérlevéllel, majd és ráöntjük a hússzeletekre.
Lassú tűzön pároljuk, ügyelve, nehogy leégjen.
Ha a levét elfőtte, kevés fehérborral pótoljuk.
Ha a hús megpuhult, a tejszínnel, keményítővel behabarjuk.
Köretként burgonyakrokettet adunk mellé, vajban és fehérborban párolt kockára vágott vegyes gyümölccsel.
A krokett mutatósabb, ha a masszából hengereket formálva egyik végét elvékonyítjuk, hogy sárgarépa formájú legyen.
Zsemlemorzsába hempergetve bő, forró olajban kisütjük, a vastagabb végébe lyukat szúrunk.
Ebbe egy szál zöldséget dugunk, így igazi répa formája lesz.
Ha kiadagolva tálaljuk fel, díszíthetjük a tányér szélét egy citromkarikával is, amelynek közepére egy kávéskanálnyi áfonyalekvárt teszünk.