Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
10 dkg barna cukor
8 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg mogyoróvaj
1 tojás
1 tk.szódabikarbóna
kevés só
2,5 dkg mazsola
2,5 dkg étcsokoládé (ez 74%-os )
40-45 db földimogyoró
*
Elkészítés:
A zabpelyhet megdaráljuk, összekeverjük a szódabikarbónával, és sóval.
A csokoládét durvára aprítjuk.
A cukrot kikeverjük a mézzel, mogyoróvajjal, vajjal és tojással.
A vajas masszába belekeverjük a lisztes keveréket és összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk.
A tésztát két részre osztjuk, és a felébe belekeverjük a mazsolát és a csokoládát.
Hideg helyen ½ órát pihentetjük, majd diónyi mennyiségeket a sütőpapírral belélt tepsibe halmozunk és ellapítjuk és a végén minden keksznek 1 szem mogyorót nyomunk a közepébe. Kicsit távolabb helyezzük egymástól, mert megnőnek.
A sütőt előmelegítjük és 180 fokon 5 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, mert könnyen törnek.(kb 40-45 db keksz lesz)
Nálunk mindenki nagyon szereti a kekszeket, a nagy sláger a csokis-mogyorós-zabkekszem. (http://www.receptlap.hu/recept/csokoladesmazsolasmogyoros_keksz_3558 ) Belebotlottam egy mogyoróvajas receptbe (http://www.nosalty.hu/recept/mogyorovajas-suti ) mivel volt itthon magyoróvaj és nem nagyon fogyott, a rajongók pedig már napok óta követelik a sütést, megszületett az elhatározás. Általában kekszsütésnél mindig két adagot sütök, de most csak ki akartam próbálni a mogyoróvajas receptet, de a rajongóknak a felét felturbóztam csokival és mazsolávalJ)
Az én ízlésemnek kicsit édes, szerintem csökkenteni fogom a cukor mennyiségét a mai sütésnélJ)


