Hozzávalók:
20 dkg bárány,
20 dkg marha,
20 dkg sertéshús darálva,
1 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
1 tk szódabikarbóna,
kevés csombor (borsikafű),
1 szál kakukkfű.
A salátához:
1 kis fej káposzta,
1 fej lilahagyma,
3 db kisebb sárgarépa,
4 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
őrölt kömény,
2 ek balzsamecet,
2 ek extra szűz olivaolaj
*
Elkészítés:
A darált húsokat sóval, kevés borssal, reszelt, vagy nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával, csipet csomborral, kakukkfű levéllel, 1 tk szódabikarbónával jól összedolgozzuk. Éjszakára hűtőbe rakjuk.
4 gerezd fokhagymát fokhagymapréssel összenyomunk, megsózzuk, oliva olajjal felöntjük, lefedjük, és éjszakára ezt is hűtőbe tesszük.
Másnap a húsokból apró kolbászkákat formálunk, és grillen megsütjük.
A salátához a káposztát apróra vágjuk, a lilahagymát felszeljük, a sárgarépát zsülienre vágjuk, és mindegyiket külön – külön megsózzuk.
Ha kicsit levet eresztett, összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt köményt szórunk rá. Hozzáadjuk a fokhagymás keveréket, (muzsdéj) és a balzsamecetet.
Jól összekeverjük, és míg sül a hús állni hagyjuk.
Ha nem új káposztát használunk, forrázzuk le, hogy ne legyen kemény, csípős ízű.
Az egyik legnépszerűbb erdélyi étel, de szomszédjainknál sokfelé készítenek hasonlót. Ld: csevap.