Mézeskalács házikó

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Rena

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

10

Nehézség

Könnyű

Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

Tésztához:
1 kg liszt
20 dkg porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kg virágméz
12dkg rama
1 tojás

*

Elkészítés:

Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)
1 kg vegyes virágmézbe  beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) Rama margarint és mikróba tesszük.
Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad.
Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát.
Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket.
Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk.
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni.
Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk.
Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk.
Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz.
A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig.
Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.
Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk
kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar.
Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat,
befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval.
Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése.
Nagyobb papírboltokban élelmiszerboltokban kapható.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mézeskalács házikó