Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
25 g szódabikarbóna (ez lehet kevesebb is, elég a 20 g is)
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj / margarin
2 tojás
az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé / ecet
ételfesték több színben
a fényes mázhoz:
3-4 evőkanál meleg víz
1 evőkanál zselatin
*
Elkészítés:
Ha a tojások extra nagy méretűek, akkor eleve több lisztet teszek bele, 3-5 dkg-val. Ha a másnapi átgyúrás során nagyon puhának érzem a tésztát, akkor bőven lisztezem a deszkát, és úgy gyúrok még bele plusz lisztet.
Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet és a vizet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tároljuk.